Nieuws

28-6-2022 - Zes uur van de Haarlemmermeer editie 2022 zéér geslaagd met top-prestaties

Veel persoonlijke records én een evenementrecord bij de dames!

De voorbereiding

Op zaterdag 25 juni is de 21ste editie van de Zes uur van de Haarlemmermeer gehouden. Wellicht mede omdat het verder rustig was op ultra-kalender, was er een mooie lijst van aanmeldingen.

Helaas hadden we een enkele afmelding en enkele “no-shows”, maar daar stonden 5 na-inschrijvingen tegenover, waardoor we uiteindelijk 6 teams en 36 solisten aan de start hadden: 31 op de 6 uur, 1 op de drie uur en 4 op de twee uur. Van de solisten op de 6 uur waren er 27 mannen en 4 vrouwen.

Zij gingen weg voor het rondje van 1.888 meter, welke ruim 1265 keer is afgelegd waarbij in totaliteit zo’n 2400 kilometers zijn weggetrapt!!!

Het was opvallend dat er, naast vele oud-gedienden, ook 16 nieuwkomers waren om voor het eerst aan onze zes uursloop mee te doen. Van die nieuwkomers liepen maar liefst 11 voor het eerst een zes uursloop. Ondanks dat het ’s middags behoorlijk warm werd, liepen deze debutanten, op één na, de zes uur geheel uit, met dus voor eenieder een persoonlijke besttijd! Daarnaast hebben er 3 deelnemers een nieuw PR gelopen.

Gelukkig was het atletiekcomplex weer goed begaanbaar (vorig najaar vond een volledige baanrenovatie plaats waardoor we op het veld buiten het complex stonden) en we konden vanaf ’s morgens vroeg de tenten opbouwen, de tafels plaatsen en alles gereed maken. De vrijwilligers en de verkeersregelaars vonden gelukkig allemaal zelfstandig hun plek en we hoefden we daar niets aan te sturen. Door een storing in de apparatuur was het nog stressen om alles voor het startsignaal gereed te hebben, maar om 10.00 uur werd iedereen weg “geschoten”. De voorfietser voor de eerste ronde had moeite met het enorme aanvangstempo van met name de teams Belastingdienst 1 en R.B.B.: beide wilden proberen vandaag de 100 km – grens eindelijk weer eens te slechten. Dit is in Nederland (en daarbuiten?) als sinds 2006 niet meer gelukt. Het vraagt een gemiddelde snelheid van bijna 17 km per uur.

De wedstrijd

Direct na de start bleek ook dat Gert, onze 8 -voudig winnaar, vandaag concurrentie ging krijgen van enkele goede lopers, onder andere van Bram van Rijswijk en van Martijn Klaasse: twee ervaren lopers op heel lange afstanden. Voor Martijn was het een debuut op de 6 uur, maar Bram had al eens 85 km gehaald! Beiden hadden dit jaar Texel al in de benen. Daarnaast kwamen bij de na-inschrijving twee Poolse heren uit Duitsland zich melden, de een onervaren (Pawel), maar de ander, Thomas, had afgelopen jaar ook al 230 km gehaald op een 24-uursloop. En de lopers uit Polen zijn traditioneel sterk.

Martijn liep ontzettend vlak (zie ook de grafieken op de site) en ver voor de anderen uit. Daarachter kwam Gert en dan een mooie groep, met onder andere Thomas, Joram, Ronald, Harm en Pauwel. Bram liep daar kort achter. Hee, wat was dat? Er liep een dame tussen de koplopers, met een mooi gemiddelde van 13 km per uur!!! Het bleek Iris Vromans te zijn en ik vroeg nog aan Klaas of zij niet op een kortere afstand (tijdsduur) was ingeschreven en nu al van start ging. Maar nee, het PR van Iris stond op ruim 64 km, dus ze wist wel wat een 6 uursloop was. Via haar begeleiding begrepen we dat het plan was eerst een snelle marathon te lopen, in ieder geval binnen de 31/2 uur en daarna verder te zien.

Het weer was de eerste 4 uren prima, met wat miezer, veel bewolking en een temperatuur van rond de 20 graden. De verzorgingspost werd goed bemand, de muziek was gezellig en de verkeerregelaars hadden het goed onder controle. Na wat storingen in de eerste twee uur bleef het tijdregistratie-systeem gelukkig ook goed werken. De wedstrijd was prachtig: er werd geweldig goed gelopen; de teams liepen kort bij elkaar, Martijn hield zijn enorm hoge tempo vol en er waren veel lopers die in dezelfde ronde liepen. Ook de snelwandelaars (Frank, Larissa en Albert) liepen nog op PR – schema.

Inmiddels zaten we halverwege en ging er al een 3-uursloper van start, welke wij door alle wedstrijdspanning nog bijna hadden gemist! Gelukkig had Adrie ’s morgens zijn instructie gehad, maar ik had er wat aandacht aan moeten geven: mijn excuses hiervoor! Adrie bleek uiteindelijk een mooie vlakke 30 km af te leveren tijdens de warmste uren, dus hij past er prima tussen!

De teams Belastingdienst 1 en RBB liepen nog steeds binnen 1.000 meter van elkaar en zaten beiden op 50 km halverwege. Ze mochten niet inzakken om de 100 km te kunnen halen!

Martijn stond op 46 km halverwege: dik boven het nederlandse record!!! Gert liep op de 2de plek met ruim 40 km, maar ook Iris, Harm en Ronald zaten tegen de 39 km: allemaal heel dik op weg naar een PR, Iris zelfs op weg naar een Nederlands record!!! Bram, Thomasz, Joram en Pauwel liepen op 37 km en vervolgens liepen Wim, Mark, Tobias, Dik en Jelle nog allemaal in dezelfde ronde op 35 km.

Ervaren lopers en organisaties weten dat het 4de uur het breekpunt is: als het dan niet lekker loopt, is dat nog “de moeite” om uit te stappen en bovendien gaat dan blijken of iemand zijn / haar tempo vol kan houden. Maar ook na 4 uur liepen de meesten nog steeds op hun schema, dus het bleef een erg interessante wedstrijd. Na ’s morgens perfecte weersomstandigheden te hebben gehad, verdween de bewolking en kwam de zon flink doorzetten: lekker voor de organisatie, maar lastiger voor de lopers. Inmiddels waren de vier deelnemers aan de 2 uursloop ook gestart en waren er nog slechts 2 deelnemers gestopt, dus het parcours was nog gezellig druk.

Het parcours

Het parcours is op sommige stukken smal, maar elkaar inhalen lukt wel. We krijgen geen toestemming om het parcours officieel op de rijbaan van de Hoofdweg te houden, dus formeel lopen we over het trottoir. Maar soms is dit slechts 3 tegels breed en staat er ook nog een lantaarnpaal of een geparkeerde auto in (op) de weg. Het schelpenpad ligt grotendeels in de schaduw en lopers die liever op gras dan op de straat lopen, kunnen op het deel richting de baan er voor kiezen om op het graspad te lopen. Daar zit echter een hoogteverschil van zo’n 25 cm, dus het blijft dan wel opletten.

In de week vóór het evenement maken we altijd een ronde met de snoeischaar en halen dan het meeste overgroeiende groen weg. De overhangende bomen langs de Wieger Bruinlaan beginnen echter inmiddels wel behoorlijk laag te komen, dus we moeten zien of we dat volgend jaar ook mee kunnen nemen. En het blijft altijd lastig om soms verzakte of opstaande tegels recht te leggen; dit blijft een aandachtspunt.

Terug naar de wedstrijd

Na 5 uur hadden we nog steeds slechts 3 uitstappers en begonnen we alle deelnemers flink aan te moedigen om vooral uit te lopen en vol te houden. De verzorgingspost had het er druk mee en de sportdrank begon inmiddels op te raken. Het ene jaar gaat er 20 liter door heen en het andere jaar 40 liter, dus we schatten het altijd maar zo goed mogelijk in. Dit jaar waren veel lopers “zelfvoorzienend”, wellicht door de vele debutanten die onze post niet kenden en niet wisten of en wat er voldoende zou zijn. Maar misschien is het ook een trend dat men veel zelf mee neemt.

Inmiddels kwam er een goed beeld in de wedstrijd en kon worden ingeschat waar men op uit zou kunnen komen. Bij de teams was het duidelijk dat de 100 km-grens niet meer gehaald ging worden, maar ze liepen nog wel in dezelfde ronde. Martijn liep nog steeds op koers voor een nationaal record, maar het zou al spannender worden. Door de warmte liepen de rondetijden wat terug en dat gold bij bijna alle deelnemers. In de grafieken op de website is dat perfect te zien. Inmiddels was Bram Gert gepasseerd, terwijl deze heel dicht op de hielen gezeten werd door Iris (!!!) en Harm (debutant nb.) De anderen verloren langzamerhand wat terrein, hoewel nog steeds voortreffelijk lopend.

De finish

Alle lopers kregen een kwartier voor tijd bij hun doorkomst een plantetiket met startnummer om na het eindsignaal in de grond te steken. Dan hoefden ze niet persé te wachten op de meetploeg. Om 16.00 uur was het klaar, werd het luchtalarm geblazen en ging de meetploeg rond voor het opnemen van de restmeters. Daarbij hanteren we de uitdraai met “verwachte restmeters”, gebaseerd op de gemiddelde snelheid tot heden. Dit zie je ook op de site als je klikt op stand na 6 uur en “parcours”. De een heeft nog een eindsprintje en de ander vindt het wel mooi geweest, dus het kan altijd iets afwijken. Er is altijd wel discussie over de juiste lengte van het parcours. Het is in 2018 officieel gemeten (off. 1.888, 27 meter) en deze meting geldt voor 5 jaar, dus tot en met dit jaar. Maar even goed meet men soms een afwijking met de GPS en ook daar zijn dan weer verschillen in tussen de lopers: de een zegt dat het rondje 10 meter méér is, terwijl een ander 4 meter minder meet. Maar de een loopt een binnenbocht en een ander stapt regelmatig naar zijn / haar eigen verzorgingspost. Wij houden de officiële meting aan; dat is nodig om een eventueel record erkend te kunnen krijgen: er dient een erkende wedstrijd te zijn, op een erkend gemeten parcours, met een erkende wedstrijdleider en scheidsrechter en eventueel erkende jury. Aan dat alles voldoen wij.

Records en nèt niet

De uiteindelijke uitslag leverde maar liefst 14 persoonlijke records op!!!! Naast de vele lopers die hun record al eerder bij ons hebben staan (w.o. Gert, Wim, Ferry, André, Nico, Tobias, Bob ea.), blijkt dat het parcours aantrekkelijk is.

De teams Belastingdienst 1 en RBB finishten met resp. 96,292 km en 94.850 km als 1 en 2. Martijn Klaasse liep de 5de afstand, ooit door een Nederlander gelopen met 86.414 km. Alleen Wim Epskamp (NR met 87.212 km), Veron Lust (87.190 km) en Pascal van Norden (86.780 km bij AVH en 86.592 km) liepen ooit verder. Helaas voor Martijn staat het evenement-record ook in dit lijstje, gelopen in 2017, maar de eerste prijs was wel overtuigend voor hem. Tweede qua afstand werd Bram met 75.962 km (súper vlak gelopen) en Gert eindigde op de derde plek met 73.470 km. Gert liep hiermee wél een nieuw evenementrecord in de categorie M55, terwijl hij ook de records in de categorieën M50 en M45 al heeft!!!

Bij de dames werd Iris Vromans overtuigend eerste, in een nieuw evenementrecord met 73.381 km! Hiermee verdrong zij het oude record van Ida Verduijn – Boone uit 2008. Tweede qua afstand werd Akke Lemstra (debutante) met 60.992 km, vóór Wilma Dierx met 57.913 km.

In totaal liepen 6 deelnemers boven de 72 km, 12 deelnemers liepen er meer dan 60 km en, op 3 na, liep iedereen méér dan 45 km en worden dus opgenomen in de statistieken van de D-U-V.

Het puntensysteem

De prijsuitreiking is ca. een uur na het eindsignaal, wat eenieder de gelegenheid geeft om te verfrissen, uit te rusten, bij te kletsen en de vochtvoorraad weer aan te vullen.

De prijzen voor het parcoursrecord bij de mannen, het Nederlands record en voor het slechten van 100 km-grens bij de estafette-teams gingen er dit jaar niet uit.

De einduitslag voor de prijzen van de wedstrijd wordt gebaseerd op het world-age-graded system, zoals dat geldt voor IAU. Hierbij wordt een prestatie vergeleken en omgezet in een punten-aantal. Een hogere leeftijd levert meer punten op en er is onderscheid naar dames en heren. Het is bedoeld om onderlinge en eigen prestaties op diverse afstanden met elkaar te vergelijken en zodoende te kunnen waarderen.

Dit systeem wordt ook gehanteerd bij de marathon- en ultracup, waar we deelnemer van zijn. Een uitleg van het systeem vindt je op de website van de AV Haarlemmermeer, onder het kopje Hardlopen / uitslagen / puntencalculator.

In vroegere jaren hadden we een indeling in alle officiële leeftijdscategorieën, met dito bekers en medailles, maar we bleven na afloop altijd met niet – uitgereikte bekers zitten, terwijl er in sommige categorieën wel > 10 deelnemers waren. Vandaar onze indeling in SE, 40, 50 en 60. Overigens is het zo dat, vanaf een leeftijd van 35, men ingedeeld wordt in de categorie, geldend vanaf de dag dat men de leeftijd bereikt (internationaal en in Nederland), echter, in Duitsland hanteert men het systeem dat je wordt ingedeeld in de categorie, geldend voor het jaar waarin je de leeftijd bereikt (zoals internationaal gehanteerd wordt voor pupillen, junioren en senioren). Hierdoor zie je soms een discrepantie in de statistieken bij de D.U.V. Wellicht dat we daar volgend jaar eens naar kijken.

Gebaseerd op de puntentelling was de volgorde na de Zes uur van de Haarlemmermeer:

 1. Martijn Klaasse 773 punten
 2. Iris Vromans 767 punten
 3. Gert Mertens 759 punten
 4. Pauwel Joos 635 punten
 5. Wim Douw 628 punten
 6. Bram van Rijswijk 606 punten

Voor de winnaars was er een beker en een envelop, voor de teams een taart en een envelop.

Bij het afhalen van het startnummer werd nog een klein enquêteformulier meegegeven, welke door de meesten weer ingevuld werd ingeleverd. De resultaten kun je hier lezen. Het geeft ons de kans te bezien wat we nog weer kunnen verbeteren, vanuit ons motto: “door de (ex-) lopers, voor de lopers”.

Na de vele bedankjes voor iedereen van de organisatie, de vrijwilligers en de vele complimenten in ontvangst te hebben genomen, konden we opruimen en keerden we zéér tevreden huiswaarts.

Volgende editie: zaterdag 24 juni 2023

21-6-2022 - Voor-inschrijving Zes uur van de Haarlemmermeer nog tot en met woensdag 22-6

Er zijn inmiddels 27 solo-aanmeldingen voor de 21ste editie van de Zes uur van de Haarlemmermeer. Daarnaast een tweetal solisten op de 2 uur, één op de 3 uur en één op de 1 uurs loop. Plús 7 teams!! Dit is een deelname waar we heel blij van worden!

Onder de deelnemers hebben twee oud-winnaars (Gert Mertens 8x en Wim Douw 1x) en we hebben inmiddels een tweetal dames op de 6 uur (Larissa en Wilma) en één op de 1 uursloop (Jenika).

Op de 21 edities heeft Gert inmiddels 10x deelgenomen, Albert 8x, André 7x en Bob 6x. Zonder anderen tekort te doen heten we in het bijzonder Jelle Bolte welkom: Jelle heeft in 1993 nog deelgenomen aan de voorloper van de 6 uur, namelijk de Ronde van de Haarlemmermeer. Destijds gefinisht in 5:05 op 61 km!!!!

Er zijn maar liefst 9 debutanten, waarvan er een aantal nog geen 6 uur zijn gefinisht en dus voor een PR gaan!!!

Ook zijn er nog diverse PR’s, clubrecords en zelfs nationale records (of best-prestaties) in de verschillende leeftijdscategoriën te halen. Dit is vooraf te controleren via de statistieken van de DUV.

We verwachten perfect loopweer: niet al te warm en licht bewolkt. Bij het afhalen van de startnummers vanaf 09.00 uur krijgen de deelnemers een kort enquëte-formulier mee met een aantal vragen over onze 6 uursloop. Hiermee hopen we ons in de toekomst nog beter naar de wensen van de deelnemers in te kunnen richten. Een goede voorbereiding en tot zaterdag!

Evenementrecords Zes uur van de Haarlemmermeer

De huidige evenementrecords, gerangschikt naar leeftijd, zijn:

 • W30 69.284 km (Leonie van de Haak, 2014)
 • W35 68.309 km (Inge van Ooijen, 2001)
 • W40 66.302 km (Heidi Janssens, 2015)
 • W45 68.978 km (Irma Oosterman, 2016)
 • W50 71.088 km (Ida Verduin – Boone, 2008)
 • W55 62.222 km (Monika Hille, 2012)
 • W60 45.868 km (Christine Okkersen, 2011)
 • M20 76.222 km (Dave Boone, 2012)
 • M30 76.906 km (William Verdonck, 2003)
 • M35 75.957 km (Veron Lust, 2000)
 • M40 81.339 km (Ivan Hoste, 2007)
 • M45 86.780 km (Pascal van Norden, 2017)
 • M50 81.043 km (Gert Mertens, 2015)
 • M55 71.911 km (Henk Derks, 2010)
 • M60 68.927 km (Henk Rosenquist, 2003)
 • M65 69.395 km (Leo Pardaens, 2009)
 • M70 56.270 km (Marc Bemong, 2018)
 • M75 54.166 km (Anton Schuurman, 2013)

7-6-2022 - Inschrijving Zes uur van de Haarlemmermeer op 15 solisten en statistieken

Zijn er nog solo-loopsters?

Er zin inmiddels (7/6) 15 solo-aanmeldingen voor de 21ste editie van de Zes uur van de Haarlemmermeer. We hopen er nog zo’n 10 bij te krijgen. Voor de organisatie (inkoop) is het handig om te weten hoeveel deelnemers er ongeveer komen. We werken met een klein budget en de begroting is net sluitend, zonder winstoogmerk. Om die reden verzoeken wij eenieder die voor zichzelf heeft afgewogen of hij / zij mee wil doen om gebruik te maken van de voorinschrijving.

Er staan alvast mooie namen op de lijst; voor velen is het een jaarlijks terugkerend weerzien en voor anderen een debuut bij onze loop.

Helaas lijkt het ultralopen bij ons steeds meer een “mannen-sport” te worden, hoewel Ineke Scheffer met 11 deelnames nog steeds de lijst aanvoert (Gert is er dit jaar voor de 11de maal bij) en ook Kati Unoki al 9x deelnam. De verhouding van de laatste jaren is 1 : 10, terwijl het 20 jaar geleden nog regelmatig 1 : 6 was. Terwijl het volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat dames relatief beter zijn in (langzame) duursporten door een betere efficiëntere vetverbranding. In de topsport zien we nog wel heel snelle dames op de grote marathons, bij het wielrennen, het langlaufen en ook in het schaatsen!

In Duitsland zie je ook een afname van toppers op de ultra-afstanden, uitzonderingen daar gelaten. Een jaar of 15 geleden was er een groot contingent sterke lopers, met veel goede prestaties zoals > 80 km op de 6 uur. Ook het aanbod van mooie lopen was vroeger in Duitsland groter dan tegenwoordig, maar dat lijkt overal wel een trend te zijn. De groei zit hooguit nog in de trails en de fun-runs. België en Frankrijk zijn vanouds sterke ultralanden en we zien ook nog altijd veel deelname uit België. Maar ook daar (heel) weinig prestaties boven de 80 km bij de heren of > 70 km bij de dames. Gelukkig zien we ook dat er tóch elk jaar weer nieuwe namen bij komen, dus we houden hoop!

Op avhaarlemmermeer.nl/6uren kun je de stand van de aanmeldingen zien en je kunt er ook kijken om de uitslagen, rondetijden en statistieken vanaf 2009 terug te zien (rechtsboven menu / open evenementen).

Enkele gegevens over de 20 eerdere edities van de Zes uur van de Haarlemmermeer:

 • 660 deelnemers hebben tenminste de marathonafstand gelopen
 • 336 deelnemers hebben de volledige 6 uur uitgelopen, waarvan 85 dames
 • De grootste deelname was in 2003 met 53 finishers
 • 10 deelnames leverden Gert Mertens 8 maal de overwinning op
 • 11 deelnames is het record van Ineke Scheffer
 • Er is 6x > 80 km gelopen bij de heren
 • Er is slechts éénmaal > 70 km gelopen bij de dames
 • Gemiddelde afstand van de winnaar bij de heren: 77.613 m
 • Gemiddelde afstand van de winnares: 63.210 m

19-4-2022 - Inschrijving Zes uur van de Haarlemmermeer ge-opend

Op zaterdag 25 juni zal de 21ste editie van de 6 uur van de Haarlemmermeer worden gelopen. Net zoals de laatste jaren is de start bij de Atletiekvereniging van de Haarlemmermeer (AVH). Vorig jaar was de baan onder renovatie en sloegen we het tentenkamp op een veld net buiten de baan op, maar dit jaar zal het weer op het terrein zelf zijn. Zoals vanouds met chip-registratie en diverse afstandswedstrijden (team, solo, duo, trio, kwartet) in verschillende categorieën. Ondanks dat er soms vragen over komen, houden we vast aan een uitslag op afstand, maar een prijs-uitreiking op “handicap”, waarbij de behaalde prestatie verdisconteerd wordt naar leeftijd en geslacht. Dit is soms wat onhandig in de uitleg, maar het geeft alle deelnemers een vergelijkbare kans om iets te winnen.

Ondanks de in 2022 alom optredende inflatie en prijsstijgingen, zijn de tarieven voor deelname aan de 6 uur van de Haarlemmermeer ongewijzigd! De wedstrijd doet mee met het klassement voor de marathon- en ultracup.